Näringsliv

Svedala kommun utsågs av Svenskt Näringsliv till årets klättrare 2023. Det är mycket positivt och visar att Svedala har börjat bra, men det betyder inte att vi är färdiga.

Kommunen har ett unikt geografiskt läge, med Bara nära E6:an och en kommande galoppbana, och Svedala i korsningen mellan E65:an och 108:an, 15 minuters tågresa från Malmö centrum. Dessutom har vi en flygplats i kommunen. Detta måste aktivt säljas in till företag som vi vill skall etablera sig i vår kommun.

Svenskt Näringslivs senaste undersökning visar att vi står oss väl i konkurrensen vad gäller pendlingsmöjligheter och skattenivå, men visar samtidigt att vi ligger sämre till vad gäller företagsamhet och attityder till företagande. Flera av våra grannar visar betydligt bättre resultat i dessa kategorier, och en sak som skiljer är att vi har färre registrerade företag och att skapade arbetstillfällena i varje företag dessutom är färre.

Kommunens näringslivspolitik måste därför nu skifta fokus från enmansföretag till företag som anställer och skapar fler arbetstillfällen. Vi bör aktivt leta upp dessa företag och erbjuda dem att etablera sig här, samt mer än tidigare sälja in Svedala som en företagsvänlig kommun. Vi bör även uppmuntra våra befintliga företag till att anställa fler.

Nu börjar nästa steg i arbetet för att tillsammans göra Svedala kommun till en av de bästa näringslivskommunerna i Skåne. När vi nått det målet, så har vi förvandlat Svedala kommun till en plats där man både bor och jobbar.