Aktuella hjärtefrågor

Älska Svedala är ett politiskt parti i Svedala. Vi står för demokrati på riktigt och försöker bevaka att resurser läggs där de hör hemma – på föreningsliv, skolan, näringslivet, hållbarhet och sociala frågor.

Utöver ovanstående hittar du nedanför ett urval av de aktuella hjärtefrågor och sakfrågor som engagerar Älska Svedala just nu.

Låt simskolan ingå i sommarskolan

När avgiften rutinmässigt höjdes i år så hade man egentligen inte behövt göra det. Man hade klarat alla de kostnadsökningar som kom i inflationens spår och ändå haft pengar över. Så stor var marginalen tidigare. Överskottet gick till andra saker. Vi var emot höjningen, men vill ta det ännu längre.

Man hinner inte lära sig simma under skolans ordinarie lektioner. Därför tycker vi att kommunen ska se till att alla kommunens barn ska kunna gå i simskola och lära sig att simma utan att behöva betala extra för det.

Mer stöd till föreningarna

Kommuner utanför storstäderna är platser där framförallt barnfamiljer och gamla vill bo. Det är därför naturligt att satsa på t.ex. skola och äldreboende, som hör ihop med dessa grupper.

En annan viktig grundpelare är föreningarna. Ett rikt föreningsliv där alla inblandade känner att man har kommunens stöd och förståelse, ökar gemenskapen, trivseln och hälsan i kommunen. I ett första steg vill vi inrätta en fond till hjälp föreningars omedela behov.

Bevara småskolan

En viktig del i att värna kommunens unika miljö är att ta hand om våra gamla byggnader. Att sälja eller riva för att slippa underhållskostnader tycker vi är en dålig strategi. Det är dessa byggnader som profilerar oss och därför ska vi inte heller radera dem från vår historia.

Byggnaderna kan istället med fördel anpassas och användas som möteslokaler av föreningar för både gamla och unga.

Skolmaten ska lagas på plats

Vi borde sträva efter att alltid ge våra barn det bästa. En sådan sak är bra mat i skolan. Därför tycker vi att maten ska lagas på plats i skolan. Det kan ibland vara svårt att hitta personal som klarar även detta, men lyckas vi så ökar möjligheten till att t.ex. köpa in och använda närodlade, högkvalitativa och klimatsmarta produkter.

Var rädd om Svedala kommuns unika miljö

Vi vill dra ner på takten i nybyggnationerna. När någon vill bygga nya fastigheter får det inte ske på bördig åkermark och initiativ ifrån små privata aktörer ska prioriteras. Inte stora byggbolag som planerar områden med 100-tals hus i ett enda projekt. Detta menar vi är att växa med förnuft. Med ekonomi och med bevarande av vår unika miljö.

Räddningstjänsten ska ha fortsatt hög kvalitet

Kommunen har beslutat att sluta åka på alla automatlarm eftersom de tycker att vi har för många falsklarm. Just nu ligger kommunen på genomsnittet i landet. Älska Svedala protesterade mot detta eftersom man t.ex. riskerar att vara senare på plats vid bränder. Vissa skolor i kommunen är objekt som man inte direkt kommer rycka ut till när larmet går.

Anledningen till beslutet var att man i framtiden trodde sig få rekryteringsproblem till Räddningstjänsten. Vid en rundringning som vi i partiet själva gjorde, så visade det sig att de företag som har deltidsanställda brandmän inte alls såg det som något problem.

För att få ner antalet falsklarm vill Älska Svedala istället satsa på bättre larm.

Begränsa nyårsfyrverkerierna

30 minuter före och efter tolvslaget räcker gott och väl till för att fira nyåret genom att skjuta raketer. Resten av tiden borde vi tänka mer på våra husdjur och hur stressade de blir av alla smällar. Andra kommuner går i denna riktning och vi borde följa efter.

Öka inte belåningen ytterligare i vår kommun

En hög expansionstakt, med många som flyttar hit kan ses om något positivt för kommunen. Det känns bra att vara populär. Men med nya bostadsområden och barnfamiljer kommer krav på nya förskolor och skolor. Det kostar mycket pengar och är något som man måste måste låna till. Men med redan rekordhöga lån så måste vi vara försiktiga och inte öka skulden ytterligare. Att låta privata aktörer låna och bygga hjälper inte heller, eftersom vi i slutändan betalar lika mycket för det.

Samma resonemang gäller även ett framtida badhus. I vår nuvarande situation med ökade bygg- och energikostnader och osäker framtid är det inte något kommunen kommer klara av utan att höja skatten.

Ekonomer brukar prata om en tumregel för hur mycket man klarar av att växa utan att det kostar mer än vad en budget klarar av över tiden. Den gränsen har vi med vår rekordtillväxt överskridit med råge flera år i rad nu.

Rådfråga alltid invånarna om större förslag

En del av beslutsprocesserna i kommunen innefattar endast ett fåtal människor. Det är naturligtvis effektivt, men samtidigt riskerar man driva igenom förslag som många kanske inte tycker är speciellt bra. Detta vill vi motverka genom att i alla större frågor inkludera i processen att alltid rådfråga och följa vad invånarna tycker.

Möt oss i ett samtal om föreningslivets villkor och förutsättningar

När vi drar igång vår verksamhet igen efter sommaren så kommer vi att bjuda in till en träff på den nya pizzerian Döängen i Klågerup som ligger i gamla brandstationen där vi även hittar det nya bryggeriet Bökeberg.

Föreningslivets villkor och förutsättningar är temat för kvällen. Känns det som att det är något för dig och din förening? Skicka då redan nu in er intresseanmälan via formuläret till höger (eller nedanför om du surfar via mobilen) så hör vi av oss längre fram med bla datum och tid. Det går också bra att anmäla sig direkt till oss på Svedala Marknad (1-2 juli) där vi kommer finnas på plats.

Fyll i din e-postadress så hör vi av oss mer mer detaljer inför träffen i augusti.